Cozonac la maşina de făcut pâine
- Ingrediente
-
- 220 mililitri lapte
- 230 grame zahăr
- 3 ouă
- 1 lingură smântână
- 35 mililitri borș
- 1 fiolă rom
- 1 praf sare
- 100 mililitri ulei
- 70 grame unt
- coajă de lămâie
- 810 grame făină
- 35 grame drojdie
- 250 grame nuci măcinate pentru umplutură
- ½ fiolă rom pentru umplutură
- 150 grame zahăr pentru umplutură
- 250 mililitri lapte pentru umplutură
- 30 grame cacao pentru umplutură
- 100 grame stafide opţional
În vasul maşinii de făcut pâine, se pun ingredientele în ordinea scrisă mai sus şi anume, mai întâi laptele,
apoi zahărul,
ouăle întregi (care pot fi chiar bătute spumă înainte cu o parte din zahăr),
o lingură cu smântână,
praful de sare,
uleiul
şi untul la temperatura camerei.
Se continuă adăugând coaja rasă de lămâie,
esenţa de rom
borşul,
şi în final făina.
Deasupra se pune drojdia, care poate fi granule sau proaspătă.
Vasul astfel pregătit se pune în maşina de făcut pâine şi se selectează programul pentru aluaturi cu drojdie (programul durează 90 de minute, dintre care 30 de minute durează frământatul şi o oră crescutul. Pentru o mai bună eficienţă a frământatului, eu îi dau de două ori programul de frământat).
Între timp se pregăteşte umplutura. Nucile date prin maşina de tocat se amestecă cu cacaua.
Se adaugă zahărul (după gust).
Se adaugă lapte şi se pune pe foc ca să se topească zahărul. Consistenţa trebuie să fie una mai moale, ca să poată fi uşor întinsă peste aluatul de cozonac.
După ce aluatul a crescut, pe o suprafaţă unsă cu ulei călduţ, se ia o parte din aluat şi se modelează.
Se întinde cu mâna înmuiată în ulei.
Pe toată suprafaţa se întind 2-3 linguri de compoziţie de nucă.
Opţional, se pot pune deasupra şi stafide.
Se rulează.
Se pregăteşte încă un rulou de aceeaşi lungime şi grosime.
Apoi cele 2 rulouri se împletesc.
Cozonacul astfel obţinut se pune într-o tavă unsă cu unt, tavă pe care am ţinut-o iniţial lângă o sursă de căldură, adică aceasta nu trebuie să fie rece.
Se lasă la crescut în tavă încă 30 de minute, la cald. Se unge pe toată suprafaţa cu un ou bătut.
Se presară cu seminţe de mac.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 45 de minute (se poate face şi testul cu scobitoarea, pentru o mai bună siguranţă).
Pentru a vă economisi timpul vostru, o să vă fac mai jos un rezumat cu răspunsuri la principalele întrebări din comentarii.
Această rețetă am făcut-o de mai multe ori folosind 50 grame drojdie proaspătă. Cantitatea echivalentă de drojdie uscată ar fi 15 grame, pentru că în general drojdia proaspătă conține în proporție de 70-80% apă.
În concluzie:
- dacă folosiți drojdie proaspătă, vă recomand să folosiți 2 cuburi de 25 grame
- dacă folosiți drojdie uscată, vă recomand să folosiți 2 plicuri de 7 grame
- dacă pe ambalajul drojdiei voastre scrie altă cantitate necesară pentru 1 kg făină, vă recomand să urmați acele instrucțiuni
Prima oară când am încercat să transpun rețeta de cozonac a bunicii, cu aluatul frământat la mână, într-o rețetă de cozonac cu aluatul frământat la mașina de făcut pâine, am folosit drojdie uscată. Aveam un pachet de drojdie primit, netestat, fără instrucțiuni de folosire. Nu mi-a ieșit din prima aluatul de cozonac așa cum trebuie. Din multiple încercări și ajustări ale cantităților am ajuns la valorile prezentate în rețeta de față. Cele 35 grame de drojdie erau de drojdie uscată. Ulterior am făcut rețeta folosind 35 grame drojdie proaspătă, moment în care a devenit un pic dubios că a fost necesară aceeași cantitate de drojdie proaspătă ca și uscată. Am ajuns la concluzia că cel mai probabil acea drojdie uscată folosită prima oară "nu funcționa în parametri normali".
Am primit mai multe observații, prin intermediul comentariilor, că a fost necesară ajustarea cantității de făină cu un adaos suplimentar de 150 grame făină. Nu am reușit să aflăm în ce situații și pentru ce tipuri de făină a fost necesară această ajustare. Astfel v-am fi recunoscători tuturor celor care ați preparat cozonacul să ne ziceți ce cantitate, ce tip și ce brand de făină ați folosit pentru a ieși pufos, considerând că pentru restul ingredientelor nu ați modificat cantitățile.
Noi am folosit întocmai cantitățile scrise la ingrediente și am testat cu făină Pambac 000 și făină Dobrogea 000.
-
Ana07 Jan.2022
ies buni, practic masina te scapa de toata munca grea; am 2 intrebari: 1. care e scopul borsului? 2. cand ii scoatem ii lasam in cupotor sau care sunt etapele pana la racire ca eu acolo ii cam pierd
-
Anonim07 Jan.2022
Super bun
-
Grigore Gabriel18 Apr.2018
Fac aceasta reteta de peste 4 ani si mereu ma minunezi de cat de buni ies cozonacii !!!
-
milica05 Apr.2018
doar atat pot spune: ESTE CEL MAI BUN COZONAC!
-
lala31 Dec.2017
Întradevăr foarte buni cozonacii, eu fac de câțiva ani cozonacii la mașina de pâine dar niciodată nu mi-au ieșit așa buni, bine crescuți, au iesit din tavă .Mulțumesc pentru rețetă și faptul că nu ai ținut secretele pentru tine m=au ajutat f. mult am frământat de două ori. La mulți ani și să ne mai înveți.
-
Lidia Șerbănescu27 Dec.2017
Cea mai bună rețetă de cozonac, acum este reteta casei !
Vă mulțumesc și cu ocazia sărbătorilor de iarna vă trimit toate urările de bine !
La mulți ani ! -
Dana17 Jul.2017
Multumim de reteta! Foarte buni cozonacii!:)
-
Ionescu Mariana19 Apr.2017
Ffff buna rețeta L-am făcut cu făină de la Lidl
-
Alina14 Oct.2016
foarte buna reteta l-am facut de mai multe ori cu faina Baneasa pt.cozonac.
-
Laura07 Jul.2016
Absolut perfect! L-am facut de Inaltare si a fost ca o joaca.N-am muncit deloc si am obtinut un cozonac delicios.Deja e vedeta la mine la munca,mi-au cerut reteta toate colegele,Multumim
-
Ioan24 May.2016
Mi-a iesit cozonacii, multumesc si felicitari pentru reteta, dar am modificat la umplutura 500gr. nuca si albusurile de la doua oua si atunci nu mai crapat aluatul avand si alta consistenta umplutura. Temperatura la cuptor cred ca trebuie 165 de grade si 50 de minunte minim la copt verific data viitoare.
-
Arizona25 Mar.2016
spune-mi te rog frumos ce capacitate are masina ta de facut paine....eu am un moulinex 1000gr... cred ca retetarul e facut pt o masina cu capacitatea mai mare, asa-i?
-
Gya08 Feb.2016
Multumesc pentru reteta postata. Este cel mai pufos si gustos cozonac facut vreodata, cel mai putin effort depus , se rupe fasii , voi repeta cu siguranta si va mirosi in casa mai des a cozonac, nu doar de sarbatori.
-
nicoleta08 Jan.2016
Am respectat intocmai cantitatile,dar a rezultat un aluat foarte moale, efectiv curgea, era imposibul de manevrat.Am mai adaugat cam 150 grame faina si a fost ok, cozonacul a fost foarte bun, gustos, aromat si pufos.Prin urmare imi rezerv dreptul de a crede doar comentariile referitoare la gust si aspect, nu si pe cele privind respectarea cantitatilor.Una peste alta, reteta este de retinut .Multumim!
-
mihaela04 Apr.2015
Am facut cozonac. Este del mai bun pe cara l-am mancat vreodata. Multumesc!
-
E05 Jan.2015
Am facut pentru prima data cozonac si a iesit extraordinar de delicios. Foarte usor de facut!! Mii de multumiri!!!!
-
Camelia15 Dec.2014
Am o varsta..nu mai conteaza.Primii mei cozonaci dupa această rețetă
Felicitări ! Am respectat întocmai rețeta si au ieșit putin spus excelenți. Multumim pentru secretele dezvaluite.Sarbatori fericite tuturor, alături de minunati cozonaci ! -
Anca31 Jul.2014
Cel mai bun cozonac pe care l-am facut. Am inlocuit borsul (nu am avut) cu vin alb
-
Carmen22 Apr.2014
Este extraordinar de buna aceasta reteta.Astazi am facut ptr prima data cozonac,am respectat cantitatile,rezultatul a fost foarte bun.
Incercati cu incredere! -
myshul24 Dec.2013
nota 10. cred ca am folosit acelasi tip de faina si 5 plicuri de drojdie dr. oetker. dupa ce am framantat a doua oara am lasat masina sa-si faca tot programul, de 90 min., sa dospeasca in cuva. doar ca dupa 60 min. a trebuit sa scot aluatul sa-l pun intr-un castron ca dadea pe afara. daca aveti tavi mai mici va ies 3.
-
alice05 May.2013
Supeeer buuuun!
-
Alex02 May.2013
Recomand. Foarte buna reteta. Asa cum spune reteta, aluatul trebuie dat de 2 ori la programul de framantat.
-
Diana20 Jan.2013
Sa traiti !:)) m-am conformat si-am tr foto , si una cu mine , nu numai cu deliciosii cozaonaci .
Duminica frumoasa , Cornelia ! -
Diana12 Jan.2013
Gata , azi chiar ii vin de hac :d ... prea m-au convins fetele care l-au facut
-
isabela23 Dec.2012
o reteta extraordinara,au iesit niste cozonaci minunati,cand am vazut bors in reteta am crezut ca este la misto dar au iesit grozavi au crescut atat de bine si atat de frumosi ca iti vine sa ii mananci din priviri o recomand cu mare incrdere
-
Simona23 Dec.2012
Foarte buna reteta, am urmat-o 100% si sunt uimita de rezultat. Multumesc si sarbatori fericite!
-
Floarea16 Dec.2012
am sa-l incerc chiar astazi!
-
claudia simion25 Nov.2012
Am facut coxonac pentru prima data....dar a iesit putin spus delicios dupa aceasta reteta!!!
bravo, multumim frumos.
Astept si alte retete la fel de bune si delicioase!va pup si o xi buna va doresc! -
Diana13 Nov.2012
Cat este de reusit ...
Eu am facut la masina de paine , dar programul complet ; i-am pus doar stafide , cacao si putintel rahat , dar n-a iesit nici pe departe ca al tau , bv , bv