Dulceaţă de căpşuni
Căpşunile se spală si se curăţă de codiţe.
În oala în care se va fierbe dulceaţa se pune un rând de căpşuni
alternativ cu un rând de zahăr,
ultimul rând fiind de zahăr.
Se lasă să stea 1-2 ore,
după care se stropește cu zeama de lămâie
și pune la fiert,
iniţial la foc mare până începe să fiarbă, după asta la foc mic.
După aproximativ 1 oră se amestecă având grijă să nu se lipească.
Se ia de pe foc după aproximativ 1 oră şi 20 de minute (pentru 1,6 kg căpşuni). Se verifica dacă dulceața este legată punând o bobiță din sirop pe o farfurie, iar aceasta este gata dacă bobița nu curge.
Se adaugă 1 lingură de rom.
Se pune fierbinte în borcane
se pun capacele, iar borcanele se țin cu capacul în jos până se răcesc.
Se servește ca atare sau la diverse prăjituri sau clătite.