Tort Amandină
- Ingrediente
-
- Blatul la tortul Amandină
- 6 ouă
- 100 grame zahăr
- 75 grame zahăr
- 30 grame cacao
- 1 plic praf de copt
- sare
- 30 mililitri ulei
- Siropul pentru tortul Amandină
- 300 mililitri apă
- 100 grame zahăr
- rom sau lichior
- Crema la tortul Amandină
- 400 grame unt
- 4 gălbenușuri
- 75 grame zahăr
- 30 grame cacao
- 30 mililitri lapte
- rom sau lichior
- Glazura la tortul Amandină
- 200 grame ciocolată cu lapte
- 50 grame unt
- 50 mililitri frișcă
-
Preparăm "Blatul la tortul Amandină"
Ouăle se separă.
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare,
apoi se adaugă zahărul
și se bate până se obține o bezea tare.
Făina se amestecă cu praful de copt și cacaua.
Peste spuma de albușuri se adaugă gălbenușurile bătute cu ulei și amestecul de făină.
Se amestecă ușor cu o paletă, de sus în jos.
Compoziția se pune într-o tavă rotundă căptușită cu hârtie de copt.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 20 de minute, verificând dacă este copt cu ajutorul unei scobitori.
-
Preparăm "Siropul pentru tortul Amandină"
Apa și zahărul se pun pe foc.
După ce zahărul s-a dizolvat, se ia de pe foc. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă romul sau lichiorul.
-
Preparăm "Crema la tortul Amandină"
Gălbenușurile cu zahărul,
cacaua și laptele
se pun pe baie de abur, amestecând până se îngroașă.
Se ia de pe foc și se lasă să se răcească, apoi se adaugă romul sau crema de lichior
și se omogenizează.
Untul la temperatura camerei se mixează
și peste el se adaugă crema de gălbenușuri.
Se amestecă bine.
Din crema obținută se păstrează 1/4 pentru ornat.
-
Preparăm "Glazura la tortul Amandină"
Ingredientele se pun pe baie de foc până se topește ciocolata.
-
continuăm cu rețeta de bază...
Blatul rece se taie în 3 pe orizontală.
Pe un platou se pune un blat,
se însiropează pe toată suprafața
apoi se întinde uniform 1/2 din crema rămasă după ce am dat deoparte crema pentru ornat.
Peste cremă se pune al doilea blat, se însiropează bine
și se întinde restul de cremă.
Deasupra se pune ultimul blat
care se însiropează.
Cu o parte din crema oprită pentru ornat se aranjează partea laterală a tortului.
Deasupra se toarnă glazura imediat după ce a fost pregătită. Se întinde pe toată suprafața, lăsând să curgă puțin și pe margini.
Se dă la rece până se întărește glazura.
Se ornează după preferință.