Cozonac la maşina de făcut pâine

Mod de preparare
citeşte reţeta
 
 
salvează reţeta
 

În vasul maşinii de făcut pâine, se pun ingredientele în ordinea scrisă mai sus şi anume, mai întâi laptele,

apoi zahărul,

ouăle întregi (care pot fi chiar bătute spumă înainte cu o parte din zahăr),

o lingură cu smântână,

praful de sare,

uleiul

şi untul la temperatura camerei.

Se continuă adăugând coaja rasă de lămâie,

esenţa de rom

borşul,

şi în final făina.

Deasupra se pune drojdia, care poate fi granule sau proaspătă.

Vasul astfel pregătit se pune în maşina de făcut pâine şi se selectează programul pentru aluaturi cu drojdie (programul durează 90 de minute, dintre care 30 de minute durează frământatul şi o oră crescutul. Pentru o mai bună eficienţă a frământatului, eu îi dau de două ori programul de frământat).

Între timp se pregăteşte umplutura. Nucile date prin maşina de tocat se amestecă cu cacaua.

Se adaugă zahărul (după gust).

Se adaugă lapte şi se pune pe foc ca să se topească zahărul. Consistenţa trebuie să fie una mai moale, ca să poată fi uşor întinsă peste aluatul de cozonac.

După ce aluatul a crescut, pe o suprafaţă unsă cu ulei călduţ, se ia o parte din aluat şi se modelează.

Se întinde cu mâna înmuiată în ulei.

Pe toată suprafaţa se întind 2-3 linguri de compoziţie de nucă.

Opţional, se pot pune deasupra şi stafide.

Se rulează.

Se pregăteşte încă un rulou de aceeaşi lungime şi grosime.

Apoi cele 2 rulouri se împletesc.

Cozonacul astfel obţinut se pune într-o tavă unsă cu unt, tavă pe care am ţinut-o iniţial lângă o sursă de căldură, adică aceasta nu trebuie să fie rece.

Se lasă la crescut în tavă încă 30 de minute, la cald. Se unge pe toată suprafaţa cu un ou bătut.

Se presară cu seminţe de mac.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 175 grade timp de 45 de minute (se poate face şi testul cu scobitoarea, pentru o mai bună siguranţă).


Pentru a vă economisi timpul vostru, o să vă fac mai jos un rezumat cu răspunsuri la principalele întrebări din comentarii.

Această rețetă am făcut-o de mai multe ori folosind 50 grame drojdie proaspătă. Cantitatea echivalentă de drojdie uscată ar fi 15 grame, pentru că în general drojdia proaspătă conține în proporție de 70-80% apă.

În concluzie:

  • dacă folosiți drojdie proaspătă, vă recomand să folosiți 2 cuburi de 25 grame
  • dacă folosiți drojdie uscată, vă recomand să folosiți 2 plicuri de 7 grame
  • dacă pe ambalajul drojdiei voastre scrie altă cantitate necesară pentru 1 kg făină, vă recomand să urmați acele instrucțiuni

Prima oară când am încercat să transpun rețeta de cozonac a bunicii, cu aluatul frământat la mână, într-o rețetă de cozonac cu aluatul frământat la mașina de făcut pâine, am folosit drojdie proaspătă. Aveam un pachet de drojdie primit, netestat, fără instrucțiuni de folosire. Nu mi-a ieșit din prima aluatul de cozonac așa cum trebuie. Din multiple încercări și ajustări ale cantităților am ajuns la valorile prezentate în rețeta de față. Cele 35 grame de drojdie erau de drojdie uscată. Ulterior am făcut rețeta folosind 35 grame drojdie proaspătă, moment în care a devenit un pic dubios că a fost necesară aceeași cantitate de drojdie proaspătă ca și uscată. Am ajuns la concluzia că cel mai probabil acea drojdie uscată folosită prima oară "nu funcționa în parametri normali".


Etichete: cozonac
(52 voturi) Votează şi poți lăsa review!
  • Anca
    31 Jul.2014

    Cel mai bun cozonac pe care l-am facut. Am inlocuit borsul (nu am avut) cu vin alb

  • Carmen
    22 Apr.2014

    Este extraordinar de buna aceasta reteta.Astazi am facut ptr prima data cozonac,am respectat cantitatile,rezultatul a fost foarte bun.
    Incercati cu incredere!

  • myshul
    24 Dec.2013

    nota 10. cred ca am folosit acelasi tip de faina si 5 plicuri de drojdie dr. oetker. dupa ce am framantat a doua oara am lasat masina sa-si faca tot programul, de 90 min., sa dospeasca in cuva. doar ca dupa 60 min. a trebuit sa scot aluatul sa-l pun intr-un castron ca dadea pe afara. daca aveti tavi mai mici va ies 3.

  • alice
    05 May.2013

    Supeeer buuuun!

  • Alex
    02 May.2013

    Recomand. Foarte buna reteta. Asa cum spune reteta, aluatul trebuie dat de 2 ori la programul de framantat.

  • Diana
    20 Jan.2013

    Sa traiti !:)) m-am conformat si-am tr foto , si una cu mine , nu numai cu deliciosii cozaonaci .
    Duminica frumoasa , Cornelia !

  • Diana
    12 Jan.2013

    Gata , azi chiar ii vin de hac :d ... prea m-au convins fetele care l-au facut

  • isabela
    23 Dec.2012

    o reteta extraordinara,au iesit niste cozonaci minunati,cand am vazut bors in reteta am crezut ca este la misto dar au iesit grozavi au crescut atat de bine si atat de frumosi ca iti vine sa ii mananci din priviri o recomand cu mare incrdere

  • Simona
    23 Dec.2012

    Foarte buna reteta, am urmat-o 100% si sunt uimita de rezultat. Multumesc si sarbatori fericite!

  • Floarea
    16 Dec.2012

    am sa-l incerc chiar astazi!

  • claudia simion
    25 Nov.2012

    Am facut coxonac pentru prima data....dar a iesit putin spus delicios dupa aceasta reteta!!!
    bravo, multumim frumos.
    Astept si alte retete la fel de bune si delicioase!va pup si o xi buna va doresc!

  • Diana
    13 Nov.2012

    Cat este de reusit ...
    Eu am facut la masina de paine , dar programul complet ; i-am pus doar stafide , cacao si putintel rahat , dar n-a iesit nici pe departe ca al tau , bv , bv

  Rețeta mai veche Ruladă din piept de pui cu kaizer şi cârnat Ruladă din piept de pui cu kaizer şi cârnat

Rețeta mai nouă   Ravioli cu brânză, şuncă, piept de pui, ciuperci şi suc de roşii Ravioli cu brânză, şuncă, piept de pui, ciuperci şi suc de roşii

publicitate
Comentarii (152)
Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora. Ne rezervăm dreptul de a aproba doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat şi fac referire la reţeta prezentată. Orice feedback este binevenit, fie el negativ sau pozitiv.

Parteneri
Retete culinare LaLena.ro
Bucătăresele vesele
Caietul cu rețete
Hai să gătim