Ciorbă de văcuţă cu legume
- timp de pregătire: 30 minute
- timp de gătire: 1 oră 30 minute
- timp total: 2 ore
- Ingrediente
-
- 500 grame carne de vită
- 1 bucată țelină (rădăcină)
- 2 bucăți morcov
- 1 bucată păstârnac
- 1 bucată pătrunjel (rădăcină)
- 2 bucăți ardei gras
- 2-4 roșii
- 2 bucăți dovlecel
- 1 bucată ceapă
- 2 bucăți cartofi
- 1 legătură leuștean
- 1 litru borș
- 4 litri apă
- sare după gust
- fidea (facultativ)
- mazăre (facultativ)
- fasole păstăi (facultativ)
- orez (facultativ)
- bulion (facultativ)
O oală de 8-10 litri se umple pe jumătate cu apă. Se adaugă carnea de vacă tăiată bucăţi şi sare după gust. Se pune la fiert. Se spumează, după care se continuă fierberea. Dacă se fierbe la presiune, se fierbe aproximativ 30 de minute. Dacă se fierbe în oală deschisă, se fierbe aproximativ 1 oră - 1 oră jumătate.
Se adaugă apoi legumele: cartofii şi dovleceii tăiaţi cubuleţe, ţelina, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, ceapa, ardeii, roşiile date prin robot.
Se mai pot adăuga şi alte legume (mazăre, păstai, orez).
Se completează cu apă dacă e necesar.
Se mai fierbe amestecul aproximativ 5 minute la presiune sau jumătate de oră în oala deschisă. Separat se fierbe borşul.
Dacă se foloseşte bulion, atunci acesta se amestecă în borşul fiert până se omogenizează, după care se adaugă în oala de ciorbă. Acum se adaugă şi leuşteanul tăiat mărunt.
Tot acum se poate adăuga şi fidea. Se mai dă într-un clocot şi gata.