Cina bulgărească

A început să prindă din ce în ce mai bine partea asta cu prepararea unor mese cu specificul unei anumite țări. Anul trecut am încercat mâncarea americană adusă din Beaufort, am testat și mâncarea germană fără a o limita la o anumită zonă, iar anul ăsta am sărbătorit o "tăiere de moț" cu tematică specific românească. Cina americană a avut loc datorită sau/și în cinstea lui Dennis. Cina germană nu a avut vreo legătură cu un eveniment anume, cred că a ieșit printr-o tragere la sorți. Cristina ne-a propus ca de ziua ei să pregătim o cină cu specific bulgăresc pentru a putea completa toate capitolele din episodul Bulgaria. Am numărat vreo 22 zile petrecute anul ăsta în Bulgaria, vizitând diverse locații. Am mai petrecut noi și vreo 15 în Serbia, însă Bulgaria puteam spune că a fost recent vizitată în egală măsură și de Cristina. Ideea a fost aprobată fără vreo reținere, cu atât mai mult cu cât era vorba de ziua Cristinei. Cornelia a fost delegată să caute rețetele cele mai potrivite să le preparăm, astfel ca șansele de eșec să fie minime.

Astfel am ajuns să preparăm: Kebapche, Banitsa, Lyutenitza, Shkembe, Kyufte și Shopska Salad. Toți participanții la masă au fost inițial cam reticenți când au auzit că vor servi mâncare bulgărească. Dar am reușit să îi surprindem pe toți în mod plăcut, toate preparatele au fost apreciate. Cred că la succesul preparatelor au participat mai mulți factori: bucătăria bulgărească are preparate bune, Cornelia a avut inspirație la alegerea celor mai bune rețete, bucătarii au pus suflet în preparatele lor.

Shopska Salad este o salată cu roșii și brânză. Nu are cum să nu fie bună.

Shkembe este foarte asemănătoare cu cioba noastră de burtă. Deci dacă îți place ciorba de burtă, nu are cum să nu-ți placă și aceasta.

Kyufte sunt precum chiftelele noastre.

Kebapche sunt un fel de mici.

Ambele sunt făcute la grătar. Deci cui nu-i place grătarul?!

Lyutenitza este o pastă de roșii și ardei.

Pot spune doar că te lingi pe degete. Am încercat să îl asemuiesc cu ajvar, pe care l-am gustat la sârbi, sau poate cu zacusca noastră, însă zacusca = ajvar + lyutenitza, dacă iei în calcul doar ingredientele.

Banitza este o plăcintă cu brânză.

Eu zic că nu ai cum să dai greș cu aceste rețete.

La mulți ani Cristina!

(2 voturi) Votează şi poți lăsa review!
publicitate
Comentarii (0)
Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora. Ne rezervăm dreptul de a aproba doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat şi fac referire la reţeta prezentată. Orice feedback este binevenit, fie el negativ sau pozitiv.

Parteneri
Retete culinare LaLena.ro
Hai să gătim
Calebatuta.ro