Pepeni muraţi
Într-un borcan se aşează variat pepenii, bucheţele de conopidă, morcovii şi ţelina tăiate felii subţiri şi rotogoale.
Deasupra se pune mărar uscat, frunze de ţelină şi câţiva căţei de usturoi tăiaţi mărunt.
Se prepară următoarea saramură: la 10 litri de apă - 450 g sare , 1 pahar de oţet, câteva foi de dafin şi 5-6 boabe de ienibahar. Se fierbe şi se lasă să se dea în câteva clocote.
Se înfăşoară borcanul cu un ştergar înmuiat în apă şi se toarnă saramura fierbinte treptat cu polonicul în borcan.
Se acoperă borcanul cu o farfurie, iar după 5-6 ore, când lichidul din borcan a scăzut, se mai adaugă saramură pentru a se umple borcanul.
Se lasă aşa 4-5 zile, după care se pune capacul la borcan.