Gogoșari umpluți cu varză
Varza se toacă mărunt.
Morcovii şi ţelina se dau pe răzătoare şi se adaugă peste varză.
Se adaugă sarea (15 g/ 1 kg amestec)
şi frunzele de ţelină tocate mărunt (se păstrează câteva frunze tăiate).
Se amestecă.
Gogoşarii se spală şi se îndepărtează cotoarele şi toate seminţele.
Apoi se umplu cu amestecul de varză.
Se acoperă cu rondele de morcov sau ţelină.
Se aranjează în borcane.
Se pune la fiert oţetul, apa, 10 g zahăr, 10 g sare, piperul boabe, foaia de dafin, frunzele de ţelină, boabele de muştar. În locul boabelor de muştar se poate folosi hrean.
Pentru un borcan de 3 l este nevoie de 1 l de lichid. Când începe să fiarbă, se lasă să dea câteva clocote, apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească 5 minute, acoperit cu un capac.
Se toarnă în borcanele pline cu ardei umpluţi cu varză.
Apoi borcanele se închid imediat cu capace.
Se lasă să se răcească, apoi se depozitează în loc răcoros. Se consumă alături de garnituri, fripturi sau alte mâncăruri.