Tobă de porc

(Prepararea tobei)
Toba de porc este un preparat nelipsit pe masa de Crăciun. La prepararea tobei de casă se folosesc în principal: cap, urechi, limbă, şorici, slănină, toate de la porc. Amestecul fiert cu mirodenii este "îmbrăcat" într-un stomac de porc. Produsul final se prezintă ca un preparat de porc în aspic.
Mod de preparare
citeşte reţeta
 
 
salvează reţeta
 

Capul şi urechile porcului se rad bine, se spală (după ce au fost pârlite) şi se pun la fiert împreună cu limba şi cu 250 g slănina, bucăti de şorici, sare, 2-3 foi de dafin, câteva boabe de ienibahar.

Se lasă să fiarbă până când carnea se poate desface usor de pe oase (aproximativ 1,5 - 2 ore). Se lasă să se răcească în apa în care au fiert.

Apoi se taie totul in bucati de 4-5 cm lungime.

Se pun toate într-un castron mare, se adaugă 2-3 căni din zeama în care au fiert (după ce a fost strecurată) în care s-au pus 2-3 căţei de usturoi pisat, o linguriţă de coriandru şi sare.

Se amestecă bine şi se umple stomacul porcului (curăţat bine), se adaugă un pahar, doua din zeama strecurată în care a fiert capul porcului.

Stomacul nu trebuie umplut prea tare ca să nu plesnească la fiert. Se leagă foarte strâns (sau se coase cu aţă), se înţeapă de mai multe ori cu acul, se aşează într-un vas cu apă rece şi se pune la fiert.

Imediat ce începe să se umfle, se fac câteva înţepături şi se lasă până începe să clocotească, apoi dă focul la mic, ca să fiarbă foarte încet.

Se întoarce, se mai fac câteva înţepături şi se lasă să fiarbă încă 20-30 min.

Se scoate din apă, se aşează pe un fund de lemn, deasupra tobei se aşează alt fund de lemn, iar peste el o greutate. Se ţine astfel la rece până a doua zi.

Toba preparată astfel trebuie consumată în 8-10 zile. Dacă se afumă, se păstrează mai mult.

Etichete: toba | carne de porc | craciun
(84 voturi) Votează şi poți lăsa review!
  • Asa se face tobita! Superba!

  • superb!

  • Este cea mai buna reteta.Asa mi-o aduc si eu aminte de la bunica.O prepar de ani buni,dar voiam sa vad ce reteta foloseste Delicatesa.ro.

  • O reteta perfecta si sugestiv ilustrata. In decursul anilor o problema deosebita a constituit-o fiertul tobei, cind se mai intimpla sa crape si sa curga continutul.Preventiv, de fiecare data,,introduc toba inaintede a fierbe intr-un saculet din pinza rara sau chiar o soseta de dama noua.

  • o reteta minunata - am sa o pregatesc si eu

  • O reteta foarte buna.Multumim!
    SARBATORI FERICITE!

  • reteta este foarte buna ,poti adauga boia dulce si iute ,cimbru si usturoi 2_3 catei in plus fata de reteta si inlocit coriandru cu cimbru din piata.Nu se pune ficat,bosog sau splina inrest tot ce are porcu ca organe.Bravo....LA MULTI ANI CU SANATATE.

  • foarte bunaaaaaaaaaaa

  Rețeta mai veche Macrou la grătar Macrou la grătar

Rețeta mai nouă   Cârnaţi din carne de porc şi vită Cârnaţi din carne de porc şi vită

publicitate
Comentarii (11)
Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora. Ne rezervăm dreptul de a aproba doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat şi fac referire la reţeta prezentată. Orice feedback este binevenit, fie el negativ sau pozitiv.

Parteneri
Retete culinare LaLena.ro
Hai să gătim
Calebatuta.ro