Lebăr de casă

Lebăr sau lebărvurşt este un preparat foarte des întâlnit pe masa de Crăciun. La prepararea lebărului de casă se folosesc mai multe organe de porc, în principal ficat de porc. Toate se fierb împreună cu mirodenii, se dau prin maşina de tocat iar amestecul tocat este introdus într-un maţ creţ.
Mod de preparare
citeşte reţeta
 
 
salvează reţeta
 

Organele de porc se spală foarte bine cu apă rece.

Toate se pun într-o oală, împreună cu ceapa tăiată pe jumătate, se acoperă cu apă.

Se adaugă sare şi foi de dafin şi se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.

Când organele sunt fierte se scot într-un castron şi se lasă să se răcorească puţin.

Apoi se dau prin maşina de tocat.

Peste tocătura de organe se adaugă usturoiul pisat.

Se amestecă bine cu zeamă în care au fiert organele, astfel încât la final compoziţia să fie cremoasă, nu uscată.

Se potriveşte gustul cu sare şi piper, apoi se umplu cu acest amestec maţele foarte bine spălate. Trebuie ca maţele să nu fie foarte pline; compoziţia se turteşte pentru a nu avea probleme atunci când se fierbe.

Se leagă capetele maţelor cu sfoară.

Se pun la fiert în apă rece.

Când încep să fiarbă se fac câteva înţepături cu acul, pentru a nu se sparge în timpul fierberii (se eliberează presiunea formată în interior). Se fierb la foc mic timp de 30 minute.

După ce au fiert se scot şi se lasă să se răcească. Se păstrează la rece.

Se serveşte rece cu muştar, pe masa de Crăciun şi nu numai.


Etichete: lebar | lebarvurst | ficat | pateu | craciun
(76 voturi) Votează şi poți lăsa review!
  • Reteta super, preparare eleganta,! Felicitari ! Astept mostre!!!

  • foarte explicita reteta,Multumesc.

  • super!

  • bun

  • Arata minunat! Am s-o incerc si eu zilele acestea. dar spune-mi, te rog, ceapa se da si ea pe masina de tocat sau o folosim doar la fiert.
    Sarbatori fericite!!

  • Cred ca este o reteta foarte buna. Multa Bafta la preparatele de Craciun. Craciun Fericit si La Multi Ani!

  • Excelenta reteta si foarte clare explicatiile.
    Va multumesc.
    Craciun Fericit si La Multi Ani!

  Rețeta mai veche Macrou cu mălai la cuptor Macrou cu mălai la cuptor

Rețeta mai nouă   Hamsii pane Hamsii pane

publicitate
Comentarii (12)
Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora. Ne rezervăm dreptul de a aproba doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat şi fac referire la reţeta prezentată. Orice feedback este binevenit, fie el negativ sau pozitiv.

Parteneri
Retete culinare LaLena.ro
Hai să gătim
Caietul cu rețete
Bucătăresele vesele
Calebatuta.ro